F.A.Q


Hoe oud moet je zijn om een workshop te kunnen volgen bij IJzer en Vuur ? 

Een workshop is een heuse ontdekkingstocht in de wereld van een kunstambacht , en daar ben je bij ons een aantal dagen intensief mee bezig . Niets voor al te jonge kinderen dus. Kinderen en jongeren zijn vaak zeer enthousiast maar het ontbreekt hen soms aan ‘zitvlees’. Normaal, want ze hebben nog zo veel zaken te ontdekken in het leven. Verder wordt er ook met vuur gewerkt  en met elektrisch gereedschap…  Enige ernst is dus geboden ! 15 jaar  is de grens die we gelegd hebben. Voor jongeren die nog geen 15 zijn, willen we eerst een gesprek met de ouders en vragen we dat ze door de ouders of een andere volwassene begeleid worden op hun workshop.

Voor de rest is de ideale leeftijd die van de ‘goesting’ om iets nieuws bij te leren of de passie om iets te creëren !

 

Staan alle workshops van IJzer en Vuur ! open voor mannen en vrouwen ?

Ja, zonder twijfel ! Sommige workshops zijn meer technisch, andere vragen iets meer fysieke kracht, maar als je op ontdekking gaat in de wereld van het metaal en de eerste stappen zet in een nieuw ambacht zie je al gauw dat nieuwsgierigheid en ‘goesting’ eigenlijk de belangrijkste ingrediënten zijn. Absolute voorwaarde om ooit zilver of kunstsmid, bronsgieter of ‘assembleerder’ te worden !

 

Heb je fysieke kracht nodig om een stage smeden te volgen ? 

Ja, maar ieder van ons heeft die ! Kracht is niet noodzakelijk het belangrijkste element, een goede controle van het vuur, het ijzer voldoende opwarmen … zijn minstens even belangrijk, en dan hoef je niet elke dag aan bodybuilding te gaan doen.

Verder staat de begeleider je bij opdat  je altijd het stuk ijzer zou kiezen dat binnen je mogelijkheden ligt.

 

Hoe zit dat met dat mobiel atelier. Komen jullie echt overal naartoe ?

Ja, onze ateliers zijn wel degelijk 100% mobiel.

Als jouw vereniging, club, vriendenkring, museum of onderneming onze karavaan van ijzer en vuur graag bij jou ziet halt houden voor een activiteit, of het nu een workshop is, een demo waar iedereen aan kan deelnemen of een teambuilding met je collega’s of werknemers is, aarzel vooral niet met ons contact te nemen. Samen bestuderen we de haalbaarheid van je idee om zo dicht mogelijk van je bedrijf, je instituut of jouw leefwereld onze karavaan halt te laten houden.

 

Welke kleren trek je best aan als je aan een workshop wil deelnemen ?

Werkkleren !! Want je kleren worden vuil bij al dat handwerk. En aangezien we veel met vuur werken is het ook aangeraden katoenen kledij te dragen, en geen synthetische vezels.

Heb je veiligheidschoenen , en misschien ook een leren schort , dan kun je die ook meenemen. Heb je ze niet, dan proberen we die in de mate van het mogelijke te verschaffen.

 

Ik ben op zoek naar een nieuwe professionnele uitdaging –  Ik wil graag een  beroep uitoefenen in de metaalsector – ik wil graag kunstsmid worden … maar ik heb totaal geen ervaring. Wat kan ik doen om te weten of het iets voor mij is, of het me ligt ?

Een (nieuw) beroep leren is een ernstige zaak, en je kunt beter weten waar je aan begint als je een heuse beroepsopleiding wil volgen, die soms jaren kan duren. Onze workshops zijn daar geknipt voor. Gedurende meerdere dagen wordt je professioneel ingeleid in de wereld van het metaal, zodat je op het einde van je stage meer zicht hebt op het beroep dat je interesseert. Na de euforie van de eerste dag heb je nog een paar dagen nodig om te weten of je het echt graag doet, en ook of je wat handig bent. Vervolgens kun je met meer kennis van zaken een betere beslissing nemen.

Na een eerste smeedworkshop begeleiden we je desgevallend verder bij je keuze, en kun je bij IJzer en Vuur ! vzw verder een aantal workshops blijven volgen, of je inschrijven voor onze modulaire opleiding waar we de laatste hand aan leggen, of we geven we meer info over instellingen waar een avondopleiding kunstsmeden voor volwassenen wordt gegeven