En het werd zomer …


Op 1 juli startte onze reeks zomerworkshops in een tropische hitte. Het kon niet echter, want onze Tuareg-zilversmeden en Issa, onze meester-bronsgieter uit Burkina Faso zagen voor het eerst sinds lang de deelnemers aan onze zomerstages in reële omstandigheden aan het werk,

Warme zoete thee en verfrissend water brachten verlichting bij het gieten en smeden van brons, zilver en ijzer of bij het kunstig assembleren van het zorgvuldig uitgekozen metaalschroot! Na de creatieve dagtaak was er tijd voor een frisse pint of koele cola, en het was goed zo…

 

Na deze eerste golf van workshops in het Brusselse museum van arbeid en industrie verlegt de karavaan van ijzer en vuur haar werkterrein naar een viertal plekken, over heel België verspreid.

In juli 

° in de dorpskom van Martué, een onooglijk dorpje in de Gaumestreek. (mogelijkheid tot overnachting ) : Smeden met ijzer en vuur

° in een prachitg gelegen boerderij bij Leuven : Smeden met ijzer en vuur (volzet, wachtlijst)

In augustus 

° in en rond een oud klooster in hartje Zelzate, dat tot kunstcentrum werd opgebouwd.

Zilversmeden- Assembleren : kunst uit schroot – smeden met ijzer en vuur

° in de tuinen van het mooie Sterckxhof te Deurne, waar het Antwerps zilvermuseum voormalig in was ondergebracht : Zilversmeden- Assembleren : kunst uit schroot – smeden met ijzer en vuur

 

Wil je op het laatste nippertje nog je vuur-kans wagen deze zomer? Voor een aantal workshops kun je nog tot het laatste ogenblik inschrijven !

IJzer en Vuur ! goes international

Kamelen in de Nigerese woestijn trekken zich van landsgrenzen niets aan, zo ook niet de karavaan van ijzer en vuur !

 

Augustus

° in het Afrikamuseum in het Nederlandse Berg en Dal ( Nijmegen) strijken onze Tuareg zilversmeden uit Niger vanaf eind juli neer voor drie meerdaagse demonstraties. De laatste twee weken van augustus volgen twee vierdaagse workshops in hetzelfde museum.

 

 

September

° Een heuse ‘Artsfactory’ in de heuvels op zo’n 50 km van Rimini en de Adriatische kust wacht onze ploeg op begin september. Op het programma : zilversmeden en bronsgieten en –een primeur- een workshop smeden ‘Solo Donne’ : vrouwen laten hun mannen thuis en smeden er in een combinatie van kracht en verfijning. (overnachting mogelijk )

 

° Ergens aan het einde van de weg, in het hart van de Auvergne, houdt de wereld op te bestaan en is er alleen maar plaats voor de rust van de alomtegenwoordige natuur, voor ijzer en voor vuur ! Daar gaan aambeelden en smidsevuren heen later in de maand september. (overnachting mogelijk)

Herfstprogramma

En dan komen we terug thuis en smeden mannen in Brussel een zwaard tijdens een driedaagse (oktober en december) en bezet onze ploeg van ijzersmeden het atelier ‘la forge’ van het mijn- en museumcomplex Le Bois du Cazier, in de schaduw van de terrils van het Charleroise mijnbekken om er eveneens in oktober twee weekends lang de ruimte te vullen met de muziek van de smeedhamer op het kneedbare hete ijzer.

Heel even proberen of liever onmiddellijk een doe-dag?

Met succes introduceerden we dit jaar een aantal doedagen, en doe–tweedaagsen. Even een dag lang proeven voor je je inschrijft voor een heuse workshop lijkt een goede manier om mensen kennis te laten maken met de onbekende wereld van ijzer en vuur.

Volgend jaar komen er vast en zeker opnieuw een aantal van die eerste-kennismakingsdagen maar ook dit jaar nog kun je even je flinke dochter of je stoere zoon van het smeedijzer laten proeven.

° Bokrijk – 26 juli

° Brussel : op 19 en 20 september tijdens de Open Monumentendagen van de regio Brussel

° De tuindagen van Aywiers (Waals-Brabant) van 2 tot 4 oktober)

Meer info
http://www.bokrijk.be
http://erfgoed.brussels
http://www.aywiers.be

10 jaar jong

Op 1 maart 2005 werd onze vereniging opgericht. Ondertussen hebben vele honderden mensen kennis gemaakt met onze activiteiten en de wereld van ijzer en vuur en werd over heel België de boodschap verspreid dat een en ander niet zo doods is als het leek.

Om deze verjaardag te vieren delen we hier en daar kleine cadeautjes uit, hebben we ons een feestelijk logo aangemeten, hebben we fair trade en ecologische T-shirts laten maken en vieren we nog een paar keer feest dit jaar. Eerstvolgende feestelijke afspraak op 28 augustus voor het nu al bijna traditionele einde-seizoensfeest van IJzer en Vuur ! in La Fonderie, onze hoofdstek in de hoofdstad !

Nieuwe gezichten

We hadden het er waarschijnlijk nog nooit over, maar reeds vorig jaar werd onze ploeg versterkt met Joeri Januarius (doctor in de geschiedenis, journalist …) die met heel veel brio onze vereniging begeleidt bij de uitvoering van het erfgoedproject ‘Borgen van het kunstsmeden’ ( zie vorige nieuwsbrief), een onderzoeks- en activiteitenprogramma dat sinds maart 2014 wordt gesubsidiëerd door de vlaamse minister van cultuur.

Om de promotie van onze workshops en andere publieksactiviteiten met meer professionalisme onder handen te nemen vroegen we aan Sophia Simons, een jonge dame met heel veel in haar mars om die taak als jobstudente op zich te nemen. ‘Ik brand van enthousiasme’ klonk het met haar eigen woorden en dat belooft !

Met Joeri en Sophia erbij vindt de vzw een nieuwe adem !

Rubriek Goed Nieuws – Bruocsella 2015 : 25000 €

Er blijft goed nieuws uit de bus vallen! Heeft het iets te maken met het vuur dat nu al 10 jaar brandt bij IJzer en Vuur ? In het voorjaar kregen we al te horen dat we de nodige middelen kregen voor het tweede luik van ons onderzoeks- en activiteitenprogramma rond het immaterieel erfgoed van het kunstsmeden. Kort daarna kregen we bericht van de stichting Sofina dat ze ons driejarig project Virtuoos met Vuur ! voor een voortgezette opleiding wilden ondersteunen.

En in mei viel weer heuglijk nieuws te rapen : ‘De Taal van Metaal’, een project van IJzer en Vuur ! om een metaalatelier in Molenbeek te realiseren op de site van La Fonderie, werd

laureaat van de prestigieuze Bruocsella-prijs 2015 van Prométhéa

een Brussels mecenaatsplatform. Dit feit haalde verschillende keren zowel de franstalige als de nederlandstalige pers. Aan de prijs is een schenking van 25000 € verbonden !

 

Meer info

http://kunstsmeden.be/ijzer-en-vuur-wint-prestigieuze-bruocsella-prijs/

http://kunstsmeden.be/veel-media-aandacht-voor-prijsuitreiking/

Oproep

Met de Bruocsella-prijs schiet onze vereniging de hoofdvogel af en worden 25.000 euro geschonken voor een project dat weliswaar meer dan 100.000 euro zal kosten. We zijn nu eventjes snel op zoek naar de rest 😉 en gaan daarvoor allerlei kanalen aanspreken : crowdfunding, mecenaat, giften en sponsoring.

Daarvoor roepen we een stuurgroep in het leven binnen de vzw en ieder die meent hierbij nuttig te kunnen zijn is welkom !

Smeedwedstrijd ‘Beste Buren’

Dat onze smeedwedstrijd ‘Grenzeloos Smeden’ door de jury van Beste Buren werd geaccepteerd was het zoveelste succes dit jaar. In het kader van de 20-ste verjaardag van het cultureel verdrag tussen Nederland en Vlaanderen mocht ieder die die samenwerking in de kijker wilde zetten een project ter subsidie indienen. Welnu, ‘grenzeloos smeden’ haalde de criteria, en ieder die wil kan een idee voorstellen om dit project te illustreren en kan daarmee kans maken op een mooie laureaatsprijs.

meer info : http://kunstsmeden.be/smeedwedstrijd

IJzertekort ? Onze workshops helpen je er weer bovenop !

– Traditioneel bronsgieten met een Afrikaans meester-bronsgieter

– Zilversmeden met een Tuareg meester-zilversmid

– Creatief Assembleren: kunst uit schroot!

– Smeden met ijzer en vuur

– Reliëf drijven in koper