Workshops


Bent u geïnteresseerd in onze workshops ? Bekijk dan nu onze aktiviteitenkalender of schrijf u nu online in !

Smeden: een kunstambacht

Introduction des stages - forge

Tijdens deze stage word je ingewijd in de geheimen van een van de zeldzame kunstambachten: de kunst(enaar)-smid (artist – blacksmith, ferronnerie d’art, Kunstschmied…

Smeden is het vervormen of modelleren van een metaal, meestal ijzer, in plastische toestand. Het aanvankelijk zeer harde metaal dat in een smidsevuur is opgewarmd wordt kneedbaar en zelfs vloeibaar.

Creëren met je lijf, de scheppingskracht van je handen

Voel je lijf zinderen bij de slag van je hamer en de hitte van het vuur. Proef het genoegen om met je handen te werken en smaak de voldoening om met ijzer en vuur een artistiek, decoratief of bruikbaar voorwerp te maken.

De vier natuurelementen

Naast je brandstof (kolen/cokes) en je grondstof (ijzer of een ander metaal) heb je ook lucht nodig om het vuur aan te blazen. En als het vuur te machtig wordt grijpen we naar water om het af te koelen of te blussen. Aldus verenigt dit oeroude handwerk de vier natuurelementen in zich: aarde (kolen en ijzer), water, vuur en lucht.

Drie fases in het leerproces

In een eerste fase leer je het smidsevuur te temmen en het aan jouw wetten te onderwerpen. Via kleine oefeningen wordt er gelet op een correcte lichaamshouding en de juiste attitudes om in alle veiligheid te werken, je maakt je het juiste gebruik van de handhamer en een bepaald slagritme eigen; verder maak je ook kennis met ander typisch gereedschap van de smid.

In een tweede fase komen via kleine oefeningen de basisbewerkingen van het smeden aan bod: strekken, klieven, stuiken en plooien. Je leert er ook in groepjes van twee te werken, want vaak is ‘ één smid, geen smid’ zo wordt onder de smeden gezegd.

In een derde en laatste fase kies je een opdracht die in overeen -stemming is met je kunnen en de beschikbare tijd. Je kunt daarvoor eigen voorstellen doen en in overleg met de opleider wordt de haalbaarheid van je voorstel bestudeerd.

Eindproduct
Uiteindelijk ga je naar huis terug met een uniek door je eigen handen gesmeed object en heb je bij Ijzer en vuur vzw je eerste stappen gezet in de fascinerende wereld van de smid, de wereld van ijzer en vuur.

Introduction des stages - cuivreKoper is een volwarm en zacht, haast edel materiaal dat zich onder lichte hand in het rijkste reliëf laat drijven. Beetje bij beetje, onder de kleine, veelvuldige slagen van drijfhamer en -beitel, op het zachte oppervlak van een met zand gevuld lederen kussen, groeit het koper gestaag naar de derder dimensie toe.

Finesse, en geen brute kracht is aan de orde. Geduld en fijngevoeligheid komen erbij kijken. Vuur is ook van de partij! Door de vele kleine slagen wordt het koper hard en breekbaar, maar onder de wondere alchemie van vuur en water wordt het weer gewillig en werkbaar.

Het begint met een korte inleiding, een aantal foto’s, wat achtergrond over het reliëfdrijven in koper.

Op het einde ga je naar huis met een wandsculptuur of een basreliëf: zon en ziel in een edel materiaal.

met Issa Ouedraogo uit Burkina Faso.

Introduction des stages - bronze 1De verloren-was techniek

De oeroude verloren-was techniek die vandaag de dag in Afrika nog steeds gebruikt wordt door bronsgieters (en o.a. ook door zilversmeden) zullen we vijf dagen lang in al zijn afrikaanse finesses leren kennen om aan het einde van de workshop met een bronzen kunstobject huiswaarts te keren.

De eerste dag begin je met een model te boutseren creëren uit was. Als je wassen beeld ‘af’ is, worden voedingskanalen geplaatst waarlangs de vloeibare brons zal kunnen binnendringen.

De volgende stap bestaat erin met een megeling van klei en paardenkeutels (je werkt met handschoenen!) een mal te vormen rond het beeld. Deze mengeling – ‘Banko’ genoemd- wordt in twee lagen aangebracht. Daarna legt men de mallen te drogen in de zon.

De volgende operatie bestaat erin de mal te bakken en er de was uit weg te laten smelten. Daarna komt de kroon op het werk : het vloeibare, meer dan 1000°C warme brons (voorzichtigheid is gebodenà wordt in de mal gegoten en je bronzen beeld krijgt een ‘body’.

Daarna wordt de mal afgekoeld en verwijderd. Uiteindelijk rest je nog kunstobject te ciseleren (bijwerken), vijlen en patineren: een nieuw beeld is geboren!

Introduction des stages - bijouterie africaineZilversmeden met Sidi Hamed, Touareg zilversmid uit Niger

Spreekt iets meer tot de verbeelding dan de Touaregs, de blauwe mannen in de woestijn, heersers van het vuurr, meesters van goud-en zilverwerk, gemeed in de hitte van de broeierige zandwoestijn?
Sidi Hamed, onze Touareg-zilversmid wil je bij deze workshop inleiden in de geheimen van zilveren sieraad. Het versmeden en graveren van zilver, zowel als de oeroude verloren-was techniek hebben aan het einde van de kursus geen geheimen meer voor je, of je nu beginneling bent of reeds enkele knepen van het vak kent.

En je keert huiswaarts met wat schittert in je hand: een ring gegoten in zilver, of een zelfgesmede halsketting, of een met eigen handen gegraveerde en gedecoreerde armband.

Als toemaatje krijg je de afrikaanse savoir-faire en savoir-vivre van Sidi Hamed er zomaar bij.

Geef schroot hoop!Introduction des stages - assemblage

Deze workshop dompelt je onder in de wereld van de metalen en de technieken om ze te bewerken. Enkele basistechnieken die we spelenderwijs onder de knie krijgen zijn lassen, solderen, zagen, vijlen, boren, riveren,…

Na deze technische introductie maken we een uitstapje naar de schroothandelaar om zoveel mogelijk “afgedankt” materiaal te verzamelen en … een nieuw leven te geven. Naarstig zoeken we naar unieke vormcombinaties en creative oplossingen en stilaan ontstaan puzzelstukken die deel uit maken van een groter thema, zoals spanning, evenwichtn natuur, …

Aan het einde van de cursusweek geven we een mini-tentoonstelling waarin ieder zijn verhaal driedimensioneel vertelt…